Kişinin yaşadığı problem karşısında olumsuz, tekrar edici düşüncelerle boğuşması sonucunda döngüden çıkamaması ve kaybolmasıdır. 

Düşünceleri zihinde döndürüp durma , çevirme yani sindirememe ve  yapamama hali deneyimden kaçınmak ile ilişkilidir. Duygulara erişme ve duyguları kabul etmede zorluklar olduğu zamanda özellikle bu düşünme ama yapamama haline geçilir.Farkında olmadan duyguları ve deneyimi kontrol etmek için düşünceleri çoğaltıp yapmama haline geçiş yapılır. Çözmeye çalışma hali sorunun kendisi haline gelmesidir.

Hayatında yaşadığı problemi çözmek için kişi olayı ve kişileri anlamaya çalışırken ya anlam çıkartamaz ya da çıkarttığı anlamlar sadece o döngünün içerisinde kalmasına neden olacak şekildedir.

Problemi doğru tespit edebilir ama yorumu hatalı olabilir ya da diğerlerinin yaptıklarını zaten önceden vardığı bir kanıya göre manipule ederek yorumluyor olabilir.

Bunu hayatındaki büyük bir olayda farkedebileceği gibi basit günlük işlerde de farkedebilir.

Bu duruma örnek olarak ;

“Bardağı alıp götürmektense götürmeyi düşünüyorum.”

“Bardağı buradan almazsam , kırılırsa ve birine zarar verirse ne olacağını düşünüyorum.” gibi söylemler verilebilir.

Durum devam ettikçe uyum bozucu ve harekete geçmeyi engelleyici bu düşünme yapısı varolan depresyonu alevlendirir ve depresyon ağırlaştıkça olumsuz düşünce yapısı daha da güçlenmektedir.

Sorunlarını çözme isteği de bu yoğun çaba içerisinde durmuştur. Kişiyi savunmasız hale getirmiştir. Bir “durma sorunu” başlamıştır.

Bu geviş getirme hali, olayın kişi üzerindeki duygusunu azaltsa da anda kalmada güçlük,eski olumsuz anıları hatırlama,anıların aşırı genel hatırlanması ,unutkanlık gibi bellekle ilgili problemler yaşatabilmektedir. 

Problemleri bu aşırı düşünme hali ile yenememesiyle birlikte zaten çözülmüyor diyerek öğrenilmiş çaresizlik hissi ile de başa çıkması gerekecektir artık.

Terapide kişinin döngü içerisinde kalmasına neden olan bilişsel çarpıtmalara müdahale edilmesi , çelişkili yeni bulgular ile kişinin gerçeklikle sağlıklı bağlar kurması sağlanır.Kişinin problem çözmede kullandığı soru sorma kalıplarındaki değişim geviş getirme sürecinin otomatikleşmesinde durdurucu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek