Sık Sorulan Sorular

/

Gündelik yaşamımızda baş etmekte zorlandığımız pek çok problemle karşılaşırız. Bunların yanı sıra fiziki rahatsızlıklar, kayıp, travma, duygu durum, yeme bozuklukları, gibi sorunlar bir takım psikolojik etkilere yol açmaktadır. Terapinin amacı yaşanan bu problemlerin kişide yarattığı olumsuzlukları belirlemek ve onların farkında olmasını sağlamaktır. Sonrasında kişi bu problemleri kontrol etmeyi ve ortadan kaldırmayı keşfederek daha sağlıklı ve anlamlı bir yaşam sürebilir.

Psikiyatrist, tıp doktorudur. Uzmanlığını psikiyatri alanı üzerine yapmıştır ve organik bozuklukları iyileştirmek adına ilaç tedavisi uygular.

Psikolog ise Psikoloji mezunudur. Almış olduğu görüşme teknikleri, psikoterapi ekolleri ve psikolojik testler gibi materyalleri kullanarak psikoterapi uygular ve ilaç yazma yetkisi yoktur.

Genel olarak tedavi sıklığı haftada 1 şeklindedir. Özel durumlarda seanslar başvurulan duruma göre daha sık ya da daha aralıklı olmak üzere sıklığı değişebilmektedir.

Psikoterapi hizmeti alacağınız kişinin alanında yetkin olması, uyguladığı psikoterapi yöntemlerine dair gerekli eğitimleri almış olmasına, deneyimine, bilgi birikimi ve terapi becerilerine hakim olması gerekir.

Psikoterapi sürecinde gizlilik en önemli ilkelerdendir. Konuşulan konular terapistle sizin aranızda kalır. En yakın aile fertlerine bile izniniz olmadan anlattıklarınız paylaşılmaz.

Seans süreleri 45-60 dakika arasında değişmektedir. Seansların sıklığı terapistin bağlı olduğu ekole ve danışanın durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Terapi süreci gibi, terapilerin süresi de kişiye özgüdür. Bireysel olarak ve ekole bağlı olarak farklılık gösterir.

Çift / Evlilik terapisi almak isteyen çiftlerden bir tanesi seanslara katılım konusunda isteksiz ise, çift ve evlilik terapisi diğer eş ile yürütülebilir. Fakat çiftlerin birlikte katılmaları problemlerin çözümünü kolaylaştırmaktadır.

Uygun görülen sıklıkta ebeveynlerle görüşme planlanır. Gençlerle yapılan görüşmelerin içeriği ebeveynlere birebir aktarılmaz. Sadece gerekli görülen konular öncesinde gençlere bilgi verilerek danışmanlık amacıyla ebeveynlerle paylaşılabilir.

Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologlardan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.

WhatsApp Destek